Hayatımızdaki Polimer
Polimer Yalıtım
Birden fazla molekülden oluşan bileşiklere polimer denir. Polimerler, uzun zincir grupları şeklindedir. Kullanım alanları çok geniştir. Günümüzde sayıları oldukça fazladır. Polimer sınıfının içerisinde poliüretan bulunur. Bu polimer grubuna polietilen, polivinil klorür, sentetik kauçuk, naylon da örnek verilebilir.
Tanımı: Bu yapı, 1937 yılında Alman bilim adamı Otto Bayer` in üretmesiyle ortaya çıkmıştır. Diizosiyanat ve diol yapısının birleşmesiyle poliüretan oluşmuştur. Ancak günümüzde diol yerine polieter ve poliester kullanılmaktadır. Böylece dayanıklı ve esnek bir yapı oluşur.
Diizosiyanatın bir kısmı diol ile etkileşirken diğer kısmı suyla etkileşebilir. Bu etkileşim sonucu gaz çıkışıyla beraber poliüretan köpük oluşur. Aerosol formundadır. Su borularının izalasyonunda, kiremitlerin yapıştırılmasında kullanılmaktadır. Pencere kasalarının yapıştırılmasında ve boşlukların doldurulmasında poliüretan köpük kullanılır. Kısacası yalıtım alanında kullanımı geniştir.
Ancak günümüzün en iyi yalıtım malzemesi olarak sprey poliüretan köpük tanımlanır. Isı iletim değerinin düşük olması, yalıtım özelliğinin iyi olmasına neden olur. Isı kaçağı yoktur. Ses yalıtımına olanak sağlayan sprey poliüretan köpük çürüme yapmaz. Yapışkanlık özelliği yüksektir. Uygulaması kolaydır. Nem ve rutubete sprey poliüretan köpük izin vermez. Kullanımı uzundur. Ayrıca hacminin yaklaşık 45 dakika büyümesiyle de poliüretan köpük oluşur.
Kullanım Alanları
Bu yapılar hayatımızda çok fazla yere sahiplerdir. Ayakkabı tabanında, yatak üretiminde, su yalıtımında, yapıştırıcı yapımında poliüretan kullanılmaktadır. Ameliyat masası yapımında, yatak üretiminde, yara ipliklerinin içeriğinde ve buzdolabı üretiminde de kullanılmaktadır.